Vanliga frågor och svar om utbildningen

Nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna. Klicka på frågan för att få upp svaret. Hittar du inte svaret på sin fråga är du välkommen att ringa eller maila. Du hittar alla våra kontaktuppgifter på kontaktsidan.

När börjar utbildningen?

Vi startar utbildningen i april respektive oktober i Stockholm och med löpande intag fram till och med juli samt december för dem som valt 40 veckors schema.  Utbildningslokalerna ligger på Hagagatan 23, Påhlmans Handelsinstitut i StockholmEn dags närträff med genomgång av kurslitteratur, kursintroduktion och upplägg. För dem som vid förhinder ej fysiskt kan närvara vid kursstart, erbjuder vi telefonkonferens alternativt extra kursintroduktion och genomgång.

När måste jag bestämma mig?

Sänd in din kursanmälan så snart du har bestämt dig. Kom ihåg att platserna är begränsade. Slutbetalning sker 1 månad före kursstart. Efteranmälan kan göras i mån av plats dock senast fyra veckor efter kursstart för helfartsgruppen samt tolv veckor för halvfartsgruppen.

Hur mycket måste jag studera, kan jag arbeta samtidigt?

Vi rekommenderar att du minst avsätter 20-25 timmar i veckan på det vi kallar helfartsstudier. Att öronmärka varje dag med studier är en rekommendation om man vill klara av tentamen. Utbildningstiden motsvarar cirka ett halvår.

Halvfartsstudier med behaglig studietakt!
Jobbar du heltid och ändå vill satsa på denna utbildning kan du välja halvfart. Halvfartutbildningen tar cirka 1 år i en behaglig studietakt.

Vad händer om jag inte klarar tentamen?

Vid eventuell omtentamen kan den göras inom 12 månader från kursstart utan extra kostnad.

Lär man sig även bokningssystemet Amadeus på distans?

Vi kommer parallellt med IATA Foundation Course  att träna från IATA/UFTAAs E-Learning online  lektioner i  Amadeus. Detta motsvarar cirka 25 kapitel som från lär Dig förståelsen och uppbyggnad  en reguljärbokning med alla olika kommandon. Den är framtagen av IATA och innehåller praktiska lektioner, övningar och delprov. Dessa lektioner ger en god inblick i hur Amadeus fungerar med alla dess kommandon.

ProNordic Education utbildar därutöver Amadeus reguljär-bokning system från verkliga resebyrålicenser och i reell resebyråmiljö. Detta gör våra kursdeltagare fullt boknings behöriga och mycket attraktiva inom branschen.
Du deltar i en fysiskt lärarledd Amadeus-vecka i Stockholm. Detta sker med Amadeus-auktoriserad lärare och med den senaste versionen av Amadeus ”Command Page”. Efter godkänt prov erhålls ett Amadeus-Certifikat. Du kommer att ha exakt samma kunskap som de som arbetar inom reguljär flygtrafik på resebyråerna och flygbolagen. Under denna vecka har vi tillgänglig extralärare för din support.

 

Kommer jag att få arbete efter utbildningen?

Du har genom utbildningen fått den spetskompetens som krävs för att arbeta inom resebyråbranschen. Nu är det viktigt att ta vara på utbildningen som du erhållit. Ordna praktikplats är ett sätt. Praktiken leder ofta fram till en anställning och är ett perfekt sätt att komma in i branschen. Förvalta detta och ta för dig så mycket som möjligt under praktikperioden. Att bli en resurs och god kollega ökar möjligheterna att bli tillfrågad om anställning. Att knyta kontakter under praktiken är ett bra tips. Fortsätt att hålla kontakten med din praktikplats även efter periodens slut. De senaste åren har det varit en stor efterfrågan på IATA- och Amadeus-behörig personal.

De flesta av våra avgångselever har fått arbete efter praktikperiodens slut. Detta tack vare att vi underhåller våra kontakter och att vi för våra elever bevakar lediga tjänster inom branschen.

Är du arbetssökande kan du höra med din arbetsförmedling vad de kräver för att du skall kunna tillgodogöra dig denna viktiga praktikdel.

Vad kostar utbildningen?

Nedan ser du aktuella priser för utbildningen: IATA Foundation in Travel and Tourism

ex moms moms inkl moms
Kursavgift 15 689,5 kr 25% 19 612 kr
Kurslitteratur 24 800 kr 6% 26 288 kr
Totalt 39 441 kr 5 410 kr 45 900 kr

 

Vänligen kontakta oss för priser och villkor gällande våra andra utbildningar.

Kan man dela upp utbildningskostnaden?

Human Konto – Ett kostnadsfritt kreditlöfte med möjlighet till delbetalning utan ränta!

I samarbete med Human Finans erbjuder vi olika alternativ till delbetalning av våra utbildningar. Du kan t.ex. låna räntefritt till din utbildning och dela upp din betalning i upp till 24 månader. Lån går att söka upp till och med 72 månader. Se vad detta innebär beroende på vald avbetalning. Utbildningsavgift 45 900 sek inklusive moms.

Länk till utbildningslån https://www.humanfinans.se/pronordic-education.html

För ytterligare information, ring gärna 08-560 201 15.

Vi rekommenderar ett räntefritt lån i 6 eller 12 månader.  Kostnaden för lånet blir totalt 634 kr vilket inkluderar aviavgifter i 12 månader samt uppläggningsavgiften på 295 kr.

Vad betyder IATA?

IATA står för International Air Transport Association. Reguljärflygbolagens världsorganisation som sätter världsstandard för allt inom reguljär flygtrafik. IATA har sitt huvudkontor i Montreal Canada samt kontor i Geneve Schweiz. De flesta reguljärflyg är medlemmar i IATA och kan på så sätt vara med och påverka allt som berör reguljär flygtrafik.

Vad betyder UFTAA?

UFTAA står för Universal Federation of Travel Agents Association. Resebyråernas världsorganisation som sätter världsstandard för hur seriösa reguljärresebyråer skall arbeta.

Hur fungerar det att läsa på distans hos ProNordic Education?

ProNordic Education erbjuder ett tiotal fysiskt lärarledda föreläsningar under utbildningstiden i kombination och parallellt med distansstudier i vårt distansklassrum. Samtliga kursdeltagare får en unik access och behörighet till distansklassrummet på obegränsad tid under studietiden. Distansklassrummet fungerar som vår ”skola” där vi möts i diskussionsforum, övningar och delprov samt inspelade föreläsningar.

Måste jag vara uppkopplad till distansklassrummet på specifika tider?

Parallellt med kurslitteraturen så fungerar distansklassrummet som vår ”skola” med support och svar på de frågor som ställs i de olika diskussionsforumen. Varje modul i kurslitteraturen har en motsvarande ikon i distansklassrummet där man finner tidigare frågor och svar som ligger kvar i de forum man ställt dem i. På så sätt kommer alla frågor och svar samtliga kursdeltagare till glädje och man ansluter till distansklassrummet när det passar helt enligt ens egna förutsättningar.

Vad är det för skillnad på 20 och 40 veckors schema?

Schemat för 20 veckor motsvarar en studietakt om cirka 20 studietimmar i veckan. Schemat för 40 veckor motsvarar en studietakt om cirka 10 studietimmar i veckan. En behaglig studietakt och är idealisk för den som arbetar heltid eller har mycket aktivitet parallellt med studierna.

Måste man ha någon yrkeserfarenhet inom resebranschen för att klara utbildningen?

Kursen är uppbyggd på ett sådant sätt att man lär sig från grunden. Kurslitteraturen är på engelska och du bör förstå engelska i skrift. Vi talar och diskuterar med varandra på svenska i distansklassrummet. IATA kurslitteraturen går även att beställa på franska samt delvis spanska.

Varför är utbildningarna avgiftsbelagd?

ProNordic Education har ett unikt samarbete med Amadeus Scandinavia och Resebemmaning som utbildar från verkliga resebyrålicenser i verklig resebyråmiljö. Dessa licenser är en stor del av kostnaden i utbildningen men så otroligt värdefull för fortsatt karriär och möjlighet till anställning efter utbildningen.

Vi läser inte enbart om ”vad” Amadeus är utan utbildar från verkliga fallbeskrivningar med en avslutande Amadeus examen. Detta gör våra kursdeltagare helt klara och yrkesutbildade för branschen efter avklarade studier. Varje kursdeltagare har sin egna licens under den fysiskt lärarledda Amadeus veckan. Det är en av orsakerna till att så många av våra avgångselever direkt går ut i arbete efter utbildningen. Vi utbildar i Internationella ämnen som behandlar regler och den världsstandard som IATA/UFTAA ställt.

ProNordic Education har inte begärt statliga medel.

Detta gör det möjligt att kunna styra utbildningen från de önskemål och behov branschen behöver.

Var hålls de fysiskt lärarledda föreläsningarna?

Vårt kontor ligger på Skeppargatan 8 i Stockholm. Tack vare vårt unika samarbete med Påhlmans Handelsinstitut så kommer de fysiskt lärarledda lektionerna att ske på Påhlmans Handelsinstitut Hagagatan 23 i Stockholm. Den fysiskt lärarledda Amadeus veckan sker även den på Påhlmans Handelsinstitut Hagagatan 23 i Stockholm. Under övrig utbildningstid möts vi i distansklassrummet Fronter då du studerar hemifrån med full support.

Hur många fysiska träffar är planerade och schemalagda för IATA Foundation Course?

Ett tiotal fysiskt lärarledda föreläsningar är schemalagda under kursens gång. Ett tydligt schema i distansklassrummet Fronter gör det möjligt att i god tid planera för dessa sammankomster. Dessa sammankomster är helt frivilliga men ett mycket uppskattat inslag då man får en tydlig sammanfattning på det man läst och vad som komma skall.

Vad är det för skillnad mellan Amadeus online/E-learning lektioner och fysiskt lärarledda Amadeus lektioner i verklig resebyråmiljö?

I kurslitteraturen IATA Foundation ingår cirka 25 online E-learning Amadeus lektioner. Man har med sin personliga login 40 timmar på tid att slutföra kursen med övningar och övningsprov. Kursen går igenom kommandon och de olika element som förekommer i en reguljär flygbokning.

Under den extra fysiskt lärarledda lektionsveckan som ingår på ProNordic Education sitter samtliga kursdeltagare i verkliga resebyrålicenser utan tidspress i verklig resebyråmiljö. Här skapar vi verkliga fallbeskrivningar och applicerar de kommandon som lärts under online/E-learning lektionerna. Veckan avslutas med ett Amadeus prov som efter avklarade studier leder till ett Amadeus diplom. Ett viktigt dokument som bevisar att man är bokningsbehörig och godkänd av Amadeus Scandinavia.

Vilken utrustning behöver jag?

För att du skall kunna tillgodogöra dig din utbildning krävs en bärbar dator och en skrivare. Internetuppkoppling krävs enbart då du behöver support i distansklassrummet eller skall göra de extra övningar eller delprov som du finner här.

Hur fungerar IATA examen och hur är provet utformat?

IATA examen sker under mars, juni, september och december per år.

ProNordic Education sköter all korrespondens, bokning och administration.

Provdagen sker sedan våren 2019 online och examen är utformat enligt ”multiple choice questions”. Ett påstående där ett av svarsalternativen är korrekt. Även de uträkningsfrågor som förekommer har ett korrekt svarsalternativ. Efter avslutad provtid får du svar direkt tack vare den nya online tekniken. Du kan således sitta hemma online alternativt fysiskt tillsammans med din klass och skriva IATA examen online. Vi stämmer under kursens gång av vilka som önskar vad.

Vad händer om jag inte klarar IATA examen?

Det ingår en omtentamen i utbildningen som kan göras inom loppet av 18 månader från kursstart. Skulle en tredje omtentamen krävas, så löser vi det med att beställa uppdaterad kurslitteratur för respektive person. 75 % av våra kursdeltagare klarar dock IATA examen vid första examens försöket. Men vi har under alla år funnit en lösning för att fullgöra examen.

Ingår det praktik i utbildningen och hur fungerar det?

Då detta är en vuxenutbildning så söker man sin praktik/jobb på egen hand. ProNordic Education hjälper dock till med tips och rekommendationer.

Vi har även ett mycket gott samarbete med Resebemanning.

I utbildningen håller vi oss också uppdaterade med TRAVEL NEWS. Tidningen som är uppdaterad på allt som händer inom resebranschen.

När skall jag söka praktik?

Du kan börja söka praktik närsomhelst. Det optimala och som vi rekommenderar är att börja praktiken först efter att du är klar med den fysiskt lärarledda Amadeus veckan med boknings behörighet och Certifiering. Då kan du ”simma fritt” i systemet och känner dig bekväm och kan ”tala samma språk” med dina blivande kollegor.

Vad har kursdeltagarna på ProNordic Education haft för bakgrund genom tiderna?

Många av våra kursdeltagare berättar att de länge funderat på att utbilda sig inom resebranschen men inte haft möjlighet. Dels för det inte funnits tid eller på grund av avståndet till skolan. Tack vare distansmetodiken blev det smidigt att studera vartsomhelst ifrån. Många har gemensamt att vara den i familjen som bokar familj och vänners resor, och nu kan förverkliga sin dröm. Allt ifrån flygvärdinnor, hotell-och restaurang, taxichaufförer, tekniker och barnmorskor m.m. har genom tiderna utbildat sig på ProNordic Education. Många har passat på att studera när de varit föräldralediga, arbetssökande eller parallellt arbetade gemet distansstudierna.

Vårt kursupplägg gällande studietimmar är även godkänt från arbetsförmedlingen gällande rätt till A-kassa.

Behöver du ett utbildningsintyg på utbildning och studietakt så hjälper vi dig naturligtvis med detta.

Varför skall jag välja att studera på ProNordic Education?

ProNordic Education tilldelades och utnämndes åren 2015, 2016, 2017, 2018 samt 2019 till Bästa IATA utbildare Europa, något som vi är mycket stolta över.

Vi har lång branscherfarenhet och som utbildare. Detta har skapat mycket goda kontakter i branschen för våra kursdeltagare. Vi följer även gärna våra avgångselever och ger tips om framtida jobb och karriär. Men en av de viktigaste faktorerna är att vi i utbildningen IATA Foundation även valt att satsa på utbildning i Amadeus boknings system från verkliga resebyrålicenser. Detta gör att vi vet att våra elever är kvalificerade och boknings behöriga direkt efter avslutade studier.

Men dem som kanske bäst kan besvara denna fråga är våra tidigare kursdeltagare.  Många av dem rekommenderar även vår utbildning till sina vänner och bekanta och som naturligtvis är det finaste betyg vi som utbildare kan få. På denna sida har vi samlat lite omdömen och referenser.

Var kan jag söka arbete efter utbildningen?

Privatresebyråer: Ticket, Resia, Big Travel m.fl.

Affärsresebyråer: American Express, HRG Group, Carlson Wagonlit, Travel Business m.fl.

Onlineresebyråer: etraveli

GDS : Amadeus, Sabre, Worldspan, Galileo

Leverantörer: Lime Travel, Travel Beyond, Gordin Travel, Transylvanien-resor, GooTo Greece, Globetrotter , Scandorama m.fl.

Kryssningar: Globertrotter, Royal Caribbean m.fl.

Incoming turism: Premium Incoming

Även: Bussbolag Flygbolag, Flygplats, IATA, Hotell m.fl.

Vad betyder det att ProNordic Education fått utmärkelsen Top Performing Authorized Training Center Europe?

IATA rankar varje år de ATC (Authorized Training Center) i världen som bland annat har bäst elevresultat, kvalitét och renommé . Vi är stolta att få ta emot priset ”Top Ten” under år 2012, och ”Top Performing Europe” under år 2015, 2016, 2017.

Vad händer om jag blir sjuk och inte kan komma på kursstart?

Blir du sjuk eller får förhinder på annat sätt, så håller vi en eller flera extra informationsträffar. Alternativt brukar vi också erbjuda telefonkonferens så att samtliga får all viktig information. Vi skickar även hem all kurslitteratur så att du snabbt kommer igång.

 

Kan jag ansluta till klassen efter det utsatta kursdatumet i april respektive oktober?

Du är välkommen att ansöka även efter den schemalagt bestämda kursdagen då vi även har löpande intag till ett visst datum. För de som väljer 40 veckors studietakt, går det bra att ansluta sig till gruppen 3 månader efter utsatt kursstarts datum och få hjälp att hinna ikapp inför examen.

Hittar du inte svaret på din fråga är du välkommen att kontakta oss. Du hittar alla våra kontaktuppgifter på denna sida.